Participating institutions

AlleFriezen

AlleFriezen is een website die wil laten zien wat er in de Friese gemeentearchieven, het Historisch Informatiecentrum Noordoost Fryslân, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar te vinden is over alle Friezen, die geboren, getrouwd of overleden zijn in de provincie Fryslân, van de 16e eeuw tot begin jaren zestig van de vorige eeuw.

Archief Eemland

Archief Eemland is hét historisch informatiecentrum voor Amersfoort en de regio Eemland. Start uw onderzoek online en kom langs voor advies, inspiratie en activiteiten! Het raadplegen van onze grote collectie cultuurhistorische bronnen voor de geschiedenis van Eemland is gratis. Archief Eemland is gevestigd in het Eemhuis op het Eemplein in Amersfoort.

Brabants Historisch Informatie Centrum

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is hét centrum voor de geschiedenis van Noord-Brabant. Het BHIC heeft de provincie Noord-Brabant als werkgebied, en met name 17 gemeenten en 2 waterschappen (Aa en Maas, en De Dommel).

CBG|Centrum voor familiegeschiedenis

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is het landelijke expertise- én informatiecentrum voor onderzoek naar familiegeschiedenis. Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is opgericht om het stamboomonderzoek en de daarmee verbonden wetenschappen te bevorderen.

Collectie Overijssel

We presenteren met enthousiasme de geschiedenis van Overijssel en ondersteunen historisch onderzoek voor jong en oud. Collectie Overijssel beheert op grond van de Archiefwet 1985 de archieven van de provincie en Rijksorganen in de provincie Overijssel en de archieven van de gemeente Zwolle en Deventer.

Drents Archief

Regionaal Historisch Centrum Drents Archief vertelt het verhaal van Drenthe. Wij beheren de authentieke bronnen van overheden, particulieren en bedrijven in Drenthe. Het Drents Archief brengt erfgoed dichterbij mensen, laat ze met andere ogen naar hun omgeving kijken en maakt ze bewust van de eigen sporen in het verleden. Hierdoor bevorderen we burgerschap en sociale cohesie in de samenleving.

Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) beheert de archieven van de gemeente Leiden, Leiderdorp, Katwijk (enkel Rijnsburg), Teylingen (Sassenheim, Voorhout en Warmond), Hillegom, Noordwijk, het voormalige gehucht De Vennip, Zoeterwoude en de dorpen binnen de gemeente Kaag en Braassem en de gemeente Nieuwkoop.

Groninger Archieven

Het RHC Groninger Archieven is het informatiecentrum voor de geschiedenis van stad en provincie Groningen. Archieven, boeken, kranten, kaarten, foto’s, films, video’s en geluidsopnames vertellen het verhaal van Groningen van de Middeleeuwen tot nu.

Haags Gemeentearchief

Bij het Haags Gemeentearchief vindt u informatie over Den Haag, Loosduinen en Scheveningen. De informatie loopt vanaf het begin van de 14e eeuw tot nu. U kunt in de studiezaal bijvoorbeeld uw (Haagse) familiegeschiedenis uitzoeken, maar ook tentoonstellingen bezoeken of een cursus volgen.

Het Flevolands Archief

Het Flevolands Archief is een centrum van onderzoek, studie en educatie. Het gratis toegankelijke studiecentrum heeft een gespecialiseerde bibliotheek en er zijn volop mogelijkheden om de archieven en collecties te bestuderen. Voor scholen zijn verschillende educatieve programma's beschikbaar.

Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief bewaart de geschiedenis van de provincie en de stad Utrecht. In onze collectie vindt u meer dan 27 kilometer archief en ruim een half miljoen foto's, films, tekeningen, prenten en kaarten. We beheren bovendien de grootste bibliotheek over de stad én de provincie Utrecht.

Historisch Centrum Limburg

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) is het resultaat van de fusie tussen het Rijksarchief in Limburg en het Gemeentearchief Maastricht, die in 2005 plaatsvond. Het RHCL verzamelt, beheert en presenteert archieven en collecties van Limburgse instellingen en particulieren.

Koninklijke Verzamelingen

In het Koninklijk Huisarchief in Den Haag worden de Koninklijke Verzamelingen bewaard. Via WieWasWie vindt u gegevens uit de stamboeken van het personeel in dienst van het Hof gedurende de periode 1814-1940.

Nationaal Archief

Onder het Nationaal Archief vallen onder andere de collectie scheepssoldijboeken van de VOC en de collecties van de projectgroep 'Genlias Zuid-Holland', waarin voorheen verschillende stads-, streek- en gemeentearchieven samenwerkten.

Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief is hét historisch informatiecentrum voor de provincie Noord-Holland, de provinciehoofdstad Haarlem en de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort.

Regionaal Archief Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart en beheert archiefstukken, boeken, kaarten, foto's, films van 10 gemeenten in Noord-Holland. Wij helpen niet alleen particulieren met onderzoek, maar ook organisaties, gemeenten, waterschappen en provinciale instellingen met al hun vragen op het gebied van archieven en cultuurhistorie.

Regionaal Archief Nijmegen

Het Regionaal Archief Nijmegen beheert de archieven van de gemeentes Beuningen, Druten, Heumen, Lingewaard, Nijmegen, West Maas en Waal en Wijchen, van de voormalige gemeentes Millingen aan de Rijn en Ubbergen, en archieven van bedrijven, verenigingen en particulieren.

Regionaal Archief Zutphen

Het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) is één van de vier pijlers van het erfgoed van Zutphen en omgeving. Samen met Archeologie, Monumentenzorg en het Stedelijk Museum Zutphen zetten wij ons in voor beheer en behoud van materieel en immaterieel erfgoed. Het archief beheert de historische informatie van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen.

Stadsarchief Amsterdam

Het Stadsarchief Amsterdam is het historisch documentatiecentrum van de stad Amsterdam met 50 kilometer archieven, een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven.

Stadsarchief Breda

Alles over vroeger, voor iedereen van nu: Stadsarchief Breda verzamelt en beheert de geschiedenis van de stad en zijn inwoners. Die rijke historie stelt Stadsarchief Breda gratis ter beschikking – in woord en beeld, tastbaar en online.

Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam is het openbare geheugen van Rotterdam en omstreken. Met een bijzonder rijke collectie van honderdduizenden prenten, foto’s, films, kaarten, geluidsopnames en ruim 20 kilometer aan papieren archiefstukken. Deze collecties bieden gedetailleerd inzicht in de historie van mensen, locaties en gebeurtenissen door de eeuwen heen.

Stadsarchief Zoetermeer

Het Stadsarchief Zoetermeer beheert de archieven van de stad Zoetermeer. In de collectie zijn naast archiefstukken, kaarten, kranten, tijdschriften, foto’s, films en geluidsopnamen van diverse personen, bedrijven en organisaties uit Zoetermeer te vinden.

Streekarchief Midden-Holland

Streekarchief Midden-Holland beheert naast overgebrachte rijksarchieven en de archieven van diverse gemeenten, ook archieven van talloze particuliere instellingen en bedrijven uit de omgeving, zoals kerkgenootschappen, scholen, verenigingen en fabrieken.

Streekarchief Voorne-Putten

Het Streekarchief is een gemeenschappelijke regeling en vormt de verzamelplaats voor de archieven van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne. Daarnaast beheert het Streekarchief tal van particuliere archieven, zoals dat van kerkgenootschappen, bedrijven, verenigingen en families.

Waterlands Archief

Het Waterlands Archief wil het betrouwbare geheugen van regio Waterland zijn. Wij zijn een archiefinstelling die de archieven van aangesloten gemeenten beheert. Ook de archieven van de waterschappen in het werkgebied en van particuliere instellingen worden bij het Waterlands Archief bewaard.

Westfries Archief

Het Westfries Archief is hét historische informatie- centrum voor (oostelijk) Westfriesland. De collectie omvat archieven, beeld- en geluidsmateriaal en een grote bibliotheek. Ons werkgebied bestaat uit de gemeenten Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Drechterland, Koggenland, Opmeer, Stede Broec en hun rechtsvoorgangers.

Zeeuws Archief

Het Zeeuws Archief is dé werkplaats om de geschiedenis van Zeeland persoonlijk te ontdekken en te onderzoeken. Het beheert en bewaart de archieven en collecties van overheden, particulieren en bedrijven in Zeeland. Het Zeeuws Archief is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen het Rijksarchief in Zeeland, het Gemeentearchief Middelburg en het Gemeentearchief Veere.