Tegen ongevallen verzekerd

Om het verhaal achter de genealogische data te reconstrueren, zul je verschillende bronnen moeten gaan combineren. De akten van de burgerlijke stand, de familieadvertenties van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en de krantendatabase Delpher zijn hiervoor een goed startpunt.

Afb. header. Simon van Reyn Snoeck, Gezicht op de ingang van de begraafplaats in Crooswijk, 1859. Stadsarchief Rotterdam

 

Het zal iedere genealoog bekend voorkomen: je bent op zoek naar één specifieke akte, maar tijdens je zoektocht in WieWasWie kom je allerlei andere interessante akten tegen. Voordat je het weet ben je een paar uur verder en zit je op een geheel ander spoor dan waar je begon. Ik weet niet meer waarmee mijn zoektocht begon, maar ik werd in ieder geval afgeleid door twee overlijdensakten waarin dezelfde namen en overlijdensdata werden vermeld. Wat was hier aan de hand?

 

Een noodlottig ongeval

Bij de zoekresultaten staat de naam Karel Hoefakker, overleden in Rotterdam in 1939, tweemaal vermeld. In eerste instantie leek het om een dubbele vermelding te gaan, maar uit de aktedetailpagina’s bleek al snel dat het hier over twee verschillende personen gaat. Het zijn de overlijdensakten van kraanrijder Karel Hoefakker, overleden in Rotterdam op 14 oktober 1939 en van zijn echtgenote Martha Helena van Maanen. Zij is eveneens in Rotterdam overleden, maar dan op 15 oktober 1939.

Een zoekactie in de collectie Familieadvertenties van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis leverde twee advertenties op. In de eerste wordt het overlijden van Karel en Martha, als gevolg van een noodlottig ongeval, aangekondigd. In de tweede advertentie bedanken de nabestaanden het personeel van het Gemeentelijk Ziekenhuis aan de Coolsingel voor de liefdevolle verpleging van hun ouders. De verdrietige geschiedenis wordt verder toegelicht in De Maasbode. Het echtpaar wilde op zaterdagavond 14 oktober 1939 de Rotterdamse Mathenesserlaan oversteken, toen er een auto aankwam. Zij twijfelden waardoor de chauffeur, die daar niet op gerekend had, zijn stuur om moest gooien om hen te ontwijken. Helaas kon hij niet voorkomen dat beiden werden geraakt, met zeer ernstige gevolgen. Karel overleed ter plekke. Martha werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar zij een dag later alsnog bezweek.

Afb. 1. Overlijdensadvertentie en dankbetuiging na het overlijden van Karel Hoefakker en Martha Helena Hoefakker-van Maanen. CBG Verzamelingen/ Familieadvertenties

 

Ongevallen-Verzekering

Het bericht over de aanrijding was niet het enige item dat in verband met dit ongeval in de krant opdook. In een grote advertentie van De Arbeiderspers wordt onder de kop ‘Dit doet de Arbeiderspers voor haar abonne’s’ vermeld dat er 400 gulden is uitgekeerd aan de dochter van wijlen abonnee K. Hoefakker, die door een aanrijding om het leven is gekomen. Dit was een gratis ongevallenverzekering voor alle abonnees van de dagbladen van De Arbeiderspers, die tenminste twee weken geabonneerd zijn en het abonnementsgeld hebben voldaan.

Met enige regelmaat stonden er soortgelijke advertenties in de krant, waarin de uitkeringen vermeld – ik zou bijna zeggen ‘bejubeld’ – werden, inclusief alle details van oorzaak en aard van de verwondingen. De voorwaarden en de hoogte van de uitkeringen werden eveneens gepubliceerd. Voor een dodelijk ongeval stond een bedrag van fl. 400, terwijl er fl. 3.000 werd uitgekeerd voor levenslange invaliditeit. Hieronder werd de amputatie van twee ledematen of onherstelbaar gezichtsverlies uit beide ogen verstaan. Voor de amputatie van één lichaamsdeel stond fl. 200 en zo daalden de uitkeringen gestaag tot 5 gulden voor de amputatie van een ‘volledig lid van een andere vinger dan een wijsvinger of een duim’.

Zoals de uitgeverij zelf schreef, kon een dergelijke uitkering het leed ‘dat het verlies van man of vader gezinnen brengt’ natuurlijk niet verzachten, ‘maar zij betekent wel een verlichting van moeilijkheden’. Waarom het bedrag aan hun dochter Martha Helena werd uitgekeerd en niet aan haar zus Maria Cornelia of broer Jan Hendrik vermeldt de historie helaas niet.

Afb 2. Advertentie voor gratis Ongevallenverzekering van De Arbeiderspers. Het Volk, 12 december 1939. Koninklijke Bibliotheek / Delpher

 

Verder lezen

Wil jij het verhaal van jouw familie vastleggen? Kijk voor tips op de CBG-themapagina Familiegeschiedenis schrijven