Help een handje

Meer bronnen met jouw hulp! Via VeleHanden kun je vanaf je eigen computer meehelpen met indexeren van archiefbronnen. Je voert dan online de belangrijkste gegevens van scans in. Archiefinstellingen kunnen met die informatie bronnen doorzoekbaar maken, zodat jij weer meer kan vinden! Het is leuk om te doen, en je verdient er ook nog een punten mee die je kunt inwisselen voor een kleinigheidje bij de archieven.

WieWasWie-deelnemers Stadsarchief Breda, Stadsarchief Rotterdam en Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) vragen jullie hulp om hun bevolkingsregisters digitaal te laten ontsluiten via het project WieWasWie-VeleHanden.

Via VeleHanden kun je vanaf je eigen computer gegevens overnemen van scans van de bevolkingsregisters. Elke scan bevat één of meerdere personen. De basisgegevens van die personen typ je over. De gegevens zullen gepubliceerd worden op de websites van de archiefinstellingen zelf én op WieWasWie. Door mee te doen help je de personen in de bevolkingsregisters dus eenvoudig en online vindbaar te maken!

Hoe werkt het?
Je meldt jezelf hier aan, kiest indien gewenst voor welk archief/gemeente je wilt invoeren, en je kunt meteen gaan invoeren. Regel voor regel neem je de volgende persoonsgegevens over: naam, geboortedatum en -plaats.

Elke scan wordt door twee verschillende personen ingevoerd. Zijn er verschillen in de invoer, dan beslist een controleur welke gegevens overgenomen worden. De opgeslagen gegevens worden opgenomen in de index van het register. Op deze manier wordt de kans op fouten in de gegevens zo klein mogelijk gemaakt!

Voor wat, hoort wat!
Hoewel het invoeren via Vele Handen vrijwilligerswerk is, dat bovendien heel erg leuk en verslavend is, willen we graag wat terugdoen. Per ingevoerde scan verdien je punten, die je kunt je inwisselen voor een kleinigheidje bij de betrokken archieven in het project of bij WieWasWie.

Via onderstaande links kun je alle beloningen en de benodigde punten bekijken:

De beloningen van het CBG
960 punten: Dagtoegang voor CBG Verzamelingen
CBG Verzamelingen is dé plek waar je de digitale collecties van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis kunt bekijken. Daar vind je onder meer familieadvertenties, bidprentjes, het algemeen politieblad en 'Oost-Indische bronnen'. Dit zijn mooie bronnen voor jouw stamboomonderzoek!

Voor het bekijken van deze gedigitaliseerde bronnen vraagt het CBG een vergoeding. In ruil voor 960 VeleHanden-punten kun je gratis een Dagtoegang krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je via deze link de aanvraag in (of als de link niet werkt stuur je zelf een e-mail naar helpdesk@wiewaswie.nl met vermelding van je naam, de couponcode, de datum waarop jouw Dagtoegang geldig moet zijn en het e-mailadres waarmee je al (gratis) bent geregistreerd bij CBG Verzamelingen). Ben je nog niet geregistreerd bij CBG Verzamelingen, zorg dan eerst voor de registratie. Hou rekening met een verwerkingstijd van enkele werkdagen.

3000 punten: Premiumabonnement voor WieWasWie
Voor 3000 VeleHanden-punten* kun je een Premium jaarabonnement aanschaffen. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je via deze link de aanvraag in (of als de link niet werkt stuur je zelf een e-mail naar helpdesk@wiewaswie.nl met vermelding van je naam, de couponcode en het e-mailadres waarmee je op WieWasWie bent geregistreerd). Heb je nog geen account, dan maak je deze eerst gratis aan.