Nationaal Archief

Onder het Nationaal archief vallen de collectie scheepssoldijboeken van de VOC en de collecties van de projectgroep 'Genlias Zuid-Holland´, waarin verschillende stads-, streek- en gemeentearchieven voorheen samenwerkten.

Haags Gemeentearchief

Bij het Haags Gemeentearchief vindt u informatie over Den Haag, Loosduinen en Scheveningen. De informatie loopt vanaf het begin van de 14e eeuw tot nu. U kunt op 1 van de 2 studiezalen bijvoorbeeld uw (Haagse) familiegeschiedenis uitzoeken, maar ook tentoonstellingen bezoeken of een cursus volgen.

Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief is hét historisch informatiecentrum voor de provincie Noord-Holland, de provinciehoofdstad Haarlem en de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort.

Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam is het openbare geheugen van Rotterdam en omstreken. Met een bijzonder rijke collectie van honderdduizenden prenten, foto’s, films, kaarten, geluidsopnames en 19 kilometer aan papieren archiefstukken. Zij bieden gedetailleerd inzicht in de historie van mensen, locaties en gebeurtenissen door de eeuwen heen. De collectie van het Stadsarchief is toegankelijk voor iedereen die zelf op zoek wil gaan in de historie. Dat kan in de studiezalen van het archief en op de website.

Archief Eemland

Archief Eemland is hét historisch informatiecentrum voor Amersfoort en de regio Eemland. Start uw onderzoek online en kom langs voor advies, inspiratie en activiteiten! Het raadplegen van onze grote collectie cultuurhistorische bronnen voor de geschiedenis van Eemland is gratis. Archief Eemland is gevestigd in het Eemhuis op het Eemplein in Amersfoort

Regionaal Archief Eindhoven

Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven bewaart de archieven van gemeenten en andere overheidsinstellingen in de regio. Dankzij deze archieven kan iedereen die dat wil, het handelen van de gemeente controleren en genealogische gegevens terugvinden van onze voorouders.

Nieuw Land Erfgoedcentrum

Nieuw Land is een centrum van onderzoek, studie en educatie. Voor scholen zijn verschillende educatieve programma's beschikbaar. Het gratis toegankelijke studiecentrum heeft een gespecialiseerde bibliotheek en er zijn volop mogelijkheden om de archieven en collecties te bestuderen. Nieuw Land verricht zelf ook wetenschappelijk onderzoek en werkt daarbij samen met diverse Nederlandse universiteiten. Het onderzoek wordt gepubliceerd of wordt vertaald in tentoonstellingen en educatieve programma's.

Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief bewaart de geschiedenis van de provincie en de stad Utrecht. In onze collectie vindt u meer dan 27 kilometer archief en ruim een half miljoen foto's, films, tekeningen, prenten en kaarten. We beheren bovendien de grootste bibliotheek over de stad en de provincie Utrecht.

WieWasWie

WieWasWie is de organisatie achter het platform WieWasWie. WieWasWie is geen zelfstandige archiefinstelling en bezit geen historische collecties.

Regionaal Archief Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart archiefstukken, boeken, kaarten, foto's, films enz. van 10 gemeenten in Noord-Holland. Wij helpen niet alleen particulieren met onderzoek, maar ook organisaties, instellingen, gemeenten, waterschappen en provinciale instellingen met al hun vragen op het gebied van archieven en cultuurhistorie. Volg ons ook op Twitter en Facebook: www.twitter.com/archiefalkmaar | www.facebook.com/RegionaalArchief Alkmaar

Stadsarchief Breda

Stadsarchief Breda zorgt sinds 1862 voor het collectieve geheugen van stad en land van Breda. Zoekt u meer over Breda kijk dan ook op onze website: www.stadsarchiefbreda.nl

Brabants Historisch Informatie Centrum

Het Brabants Historisch Informatie Centrum BHIC) heeft als werkgebied de provincie Noord-Brabant, en met name 17 gemeenten en 2 waterschappen (Aa en Maas, en De Dommel). Het BHIC beheert ruim 1.500 archieven en collecties (bijna 40 kilometer papier en perkament) en bewoont de Citadel in 's-Hertogenbosch. Het BHIC is hét centrum voor de geschiedenis van Noord-Brabant. Ga snel naar onze website: www.bhic.nl

Tresoar

Tresoar is HET Fries historisch en letterkundig centrum. Als zodanig beheert het een grote wetenschappelijke bibliotheek, een collectie archieven van en over Fryslân en een grote verzameling documentatie en objecten over de Friese literatuur. De collectie kan op de studiezaal geraadpleegd worden en via de website www.tresoar.frl kan gezocht worden in de catalogi en naamregisters. Naast de papieren collectie groeit de collectie foto’s, film en geluid steeds meer. Ook deze collecties zijn via de website te raadplegen. Tresoar is op 1 september 2002 ontstaan na de fusie van het Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum (FLMD), de Provinciale- en Buma-bibliotheek (PBF), het Rijksarchief in Friesland (RAF).

Groninger Archieven

Het RHC Groninger Archieven is het informatiecentrum voor de geschiedenis van stad en provincie Groningen. Archieven, boeken, kranten, kaarten, foto’s, films, video’s en geluidsopnames vertellen het verhaal van Groningen van de Middeleeuwen tot nu.

Historisch Centrum Overijssel

We presenteren met enthousiasme de geschiedenis van Overijssel en ondersteunen historisch onderzoek voor jong en oud. Dat is de huidige missie van het Historisch Centrum Overijssel. Het Historisch Centrum Overijssel beheert op grond van de Archiefwet 1985 de archieven van Rijksorganen in de provincie, de archieven van de gemeente Zwolle en de archieven van de provincie Overijssel. Bovendien beheert het vele kilometers particuliere archieven van bedrijven en personen die van belang zijn geweest voor de Overijsselse samenleving. Zie onze website www.historischcentrumoverijssel.nl

Gelders Archief

Wij zijn voordurend actief bezig om een breed publiek te interesseren voor onze historische collecties. De collectie bestaat uit historische documenten (papier, audiovisueel, digitaal) uit en over Gelderland en de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Overbetuwe. Een steeds groter gedeelte van de collectie is online te zien en gratis te downloaden.

Zeeuws Archief

Het Zeeuws Archief is het regionaal-historisch centrum voor Zeeland. Meer persoonsgegevens van het Zeeuws Archief zijn beschikbaar via de website www.zeeuwengezocht.nl

Regionaal Historisch Centrum Limburg

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) is het resultaat van de fusie tussen het Rijksarchief in Limburg en het Gemeentearchief Maastricht, die in 2005 plaatsvond. Het RHCL verzamelt, beheert en presenteert archieven en collecties van Limburgse instellingen en particulieren. Samen met het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) zijn wij gevestigd in het voormalige kloostercomplex van de Minderbroeders aan de Sint Pieterstraat in Maastricht (Historisch Centrum Limburg).

Drents Archief

Het Drents Archief brengt erfgoed dichterbij mensen, laat ze met andere ogen naar hun omgeving kijken en maakt ze bewust van de eigen sporen in het verleden.

Centraal Bureau voor Genealogie

Het CBG|Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) is een centrum voor familiegeschiedenis, dat ondersteuning biedt bij genealogisch onderzoek door het beschikbaar stellen van bronnen, het verstrekken van adviezen en het verrichten van onderzoek.

Historisch Centrum Leeuwarden

Erfgoed Leiden en Omstreken

CBG-Vrienden krijgen korting op het premium-jaarabonnement, maar sluiten het abonnement wel zelf af! Vink 'jaarabonnement (18,50)' aan, de korting wordt na opgave van het vriendnummer verrekend.