Website WieWasWie verbeterd

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis koos ervoor om de bètaversie en de oude website van WieWasWie een aantal weken naast elkaar te laten draaien. Sinds 1 februari konden gebruikers wennen aan de nieuwe opzet. De reacties waren enthousiast en erg nuttig. Zo kon het CBG met hulp van gebruikers de kinderziektes uit het nieuwe WieWasWie.nl halen alvorens de nieuwe site te lanceren.

Eerste ervaringen

Interesse voor familiegeschiedenis blijft groeien. De cijfers liegen er niet om. In 2016 bezochten maar liefst 3,9 miljoen onderzoekers WieWasWie. Met het vernieuwde WieWasWie.nl zet het CBG familiegeschiedenis digitaal nog beter op de kaart. Zowel binnenlandse als buitenlandse gebruikers zijn enthousiast over de vernieuwde site. Hieronder een greep uit de reacties:

  • “De nieuwe lay-out van het zoekscherm is een verademing, scrollen is niet meer nodig! Ook het uit- en inklappen van resultaatregels is een geweldige verbetering, heen en terug naar details was lastig.”
  • “De versie is veel gebruiksvriendelijker dan de eerdere versie.”
  • “Love your site.  Many of my wife’s relatives  came from the Netherlands so this site has been wonderful. Thanks, again!”

Wat is er verbeterd?

Het vernieuwde WieWasWie maakt het online zoeken door de vele bronnen eenvoudiger. Details van een persoonsakte worden op de vernieuwde site getoond in hetzelfde scherm als de zoekresultaten, het is niet meer nodig hiervoor een nieuwe pagina te openen. Ook het vergelijken van akten is een stuk eenvoudiger doordat meerdere akten tegelijk onder elkaar kunnen worden geopend. Verder is de nieuwe WieWasWie-website ook geschikt voor gebruik met smartphones en tablets zodat iedereen waar en wanneer die wil aan zijn stamboom kan werken.

Met de nieuwe website heeft WieWasWie niet alleen een frisse uitstraling gekregen, ook is de website in de cloud ondergebracht om meer zekerheid te kunnen bieden. Hierdoor zal de website ook tijdens piektijden zoals een uitzending van Verborgen verleden eenvoudig en snel te bevragen zijn. Tot slot is het online zoeken intuïtiever geworden om het de onderzoeker eenvoudiger te maken.

Geschiedenis WieWasWie?

Stichting Archiefprogrammatuur (STAP) nam in 2007 het initiatief tot het opzetten van een platform ter vervanging van GENLIAS, dat erfgoedbreed ingezet zou kunnen worden en dat gebruik zou maken van nieuwe technische mogelijkheden. Het platform WieWasWie werd in de jaren 2008-2012 ontwikkeld en ging op 2 juli 2012 live. Toen kreeg het CBG de verantwoordelijkheid voor het beheer van het platform. De afgelopen jaren is WieWasWie technisch en organisatorisch gestabiliseerd. Samen met ruim twintig (archief)instellingen groeide WieWasWie de afgelopen jaren naar ruim 46 miljoen aktes en ruim 125 miljoen persoonsvermeldingen. De site blijft ook nu nog groeien: er komen meer collecties online beschikbaar en steeds meer archieven ontsluiten delen van hun collecties via WieWasWie.