Ruim 455.000 Brabantse boeven in WieWasWie

Brabantse Huizen van Bewaring

Ruim 455 duizend kruimeldieven, moordenaars, stropers en pyromanen in WieWasWie. Allemaal boeven uit de inschrijvingsregisters van de Brabantse Huizen van Bewaring (1812-1925). Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft deze registers met de hulp van vele vrijwilligers doorzoekbaar gemaakt.

Crowdsourcing

In november 2015 startte het BHIC zijn tweede ‘boevenproject’ via de crowdsourcingswebsite VeleHanden.nl. Via deze website kan iedereen vanuit huis meehelpen met het invoeren van gegevens die voorkomen in onze archieven. Bijna 300 thuiswerkers hebben zich beziggehouden met het opsporen en invoeren van boeven uit de inschrijvingsregisters van de Huizen van Bewaring. Deze strafinrichtingen waren bestemd voor mensen die bijvoorbeeld wegens overtredingen tot een gevangenisstraf waren veroordeeld, voor gegijzelden wegens schulden, voor personen die nog terecht moesten staan, voor passanten en ook voor mensen die op verzoek van familie wegens verkwisting of wangedrag waren opgesloten. Kortom, niet alleen de spreekwoordelijke grote jongens, maar ook gewone burgers die een keer de fout waren ingegaan.

Prachtige bron

De lijvige inschrijfboeken van de Huizen van Bewaring zijn een prachtige bron voor stamboomonderzoekers, maar ook bijvoorbeeld sociologen en criminologen kunnen er hun vingers bij aflikken. Ze bevatten namelijk de naam, geboortedatum, -plaats en het beroep van honderdduizenden gevangenen, mannen en vrouwen, maar ook informatie over de veroordeling door een rechtbank en het begane misdrijf. Bovendien bevatten veel registers signalementen van gevangenen en gegevens over ouders, burgerlijke staat, genoten onderwijs en gedrag in de gevangenis.

Heb jij criminele voorouders? Zoek op naam en filter vervolgens op organisatie BHIC en documenttype Instellingsregister.