Bezoek WieWasWie tijdens de HCC!genealogiedag op 7 oktober in Rotterdam

Programma HCC!genealogiedag

Een dag lang op zoek naar jezelf, jouw ouders, jouw voorouders. Een rijke en afwisselende dag met informatiemarkt, alles over genealogische computerprogramma's, presentaties, lezingen, rondleidingen, een adviespunt archiefstukken en een Helpdesk voor stamboomonderzoekers. Een uitgelezen kans om antwoord te vinden op alle vragen over stamboomonderzoek. Gedurende de dag worden er rondleidingen en presentaties verzorgd. En je kunt bij WieWasWie langskomen voor een demo of over vragen over de website. Schroom niet!

Lezingen

Er worden op de Landelijke Geneaologiedag ’s-ochtend en ’s-middags twee lezingen gegeven. Een door stadshistoricus Arie van der Schoor. Hij gaat het hebben over de pech van de Pools-Rotterdamse Abraham Tuschinski. Deze migrant stichtte in Rotterdam zijn bioscoop-imperium. Bij het bombardement van 14 mei 1940, op zijn verjaardag, verloor Tuschinski al zijn Rotterdamse theaters. Zijn enige Amsterdamse theater staat er nu nog steeds. Abraham Tuschinski kwam om in Auschwitz op 17 september 1942. De geschiedenis van Tuschinski staat voor die van de vele migranten die voor de Tweede Wereldoorlog uit Oost-Europa vluchtten en via Rotterdam naar Amerika wilden, maar soms in de havenstad bleven hangen.

Projectmanager publieksbereik van het archief René Spork gaat het hebben over het geluk van het Stadsarchief. Het reilen en zeilen van het Stadsarchief is geen bezigheidstherapie voor de zittende medewerkers maar dient een hoger doel: zorgen dat de archieven en collecties optimaal worden benut door een zo groot mogelijk publiek. Daarin slagen bepaalt ‘het geluk’ van het Stadsarchief. Rene Spork laat zien wat daar allemaal bij komt kijken. ‘Geluk’ is het thema van de Maand van de Geschiedenis 2017. Geluk kun je nastreven, pech overkomt je.

Kijk voor meer informatie op deze website